Home

Achtergrond

Wijn wil nu wel over overgangsregeling MEP praten

Minister Joop Wijn van Economische Zaken is inmiddels wel bereid over een overgangsregeling te praten om de stop van de MEP-subsidies op te vangen. Dat bleek tijdens een kamerdebat met de bewindsman.

Begin deze week was Wijn daartoe nog niet bereid. Hij kon toen alleen een schadevergoeding voor tuinders en andere ondernemers die kosten hebben gemaakt in de verwachting voor subsidie in aanmerking te komen toezeggen.

Tijdens het debat bleek dat een kamermeerderheid wil dat de subsidieregeling voor groene stroom voor duurzame energie in stand blijft. Ze vindt dat de overheid niet van de ene op de andere dag een einde aan de regeling kan maken, voor er een alternatief is.

Er bestaan daarnaast twijfels of de doelstelling van 9 procent duurzaam opgewekte stroom in 2010 daadwerkelijk gehaald wordt zonder nieuwe projecten te subsidiëren. Het nu al bereiken van deze deadline gaf de minister als reden voor het stopzetten van de subsidieregeling.

Tijdens het debat zei hij dat ook financiële overwegingen een rol hebben gespeeld. De MEP is zo succesvol dat de kosten uit de hand lopen. De afgelopen maanden moest het kabinet al eens 280 miljoen euro extra op tafel leggen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.