Home

Achtergrond

Oprekken Tante Agaathregeling niet nodig

De Tante Agaathregeling wordt niet opgerekt. Dat heeft minister Zalm van Financiën middels een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. De brief van Zalm is een reactie op kamervragen over het durfkapitaal.

Oprekken van de Tante Agaathregeling is volgens de minister niet nodig omdat de gemiddelde omvang van de lening lager is dan de maximaal verstrekte lening. Voor de toepassing van deze regeling komt de verstrekte lening tot een bedrag van 52.529 euro (voor gehuwden het dubbele) in aanmerking.

Uit de evaluatie van de regeling blijkt dat gemiddelde omvang van de lening ongeveer 50.000 euro bedraagt. Ongeveer één op de zes beleggers heeft meer dan 100.000 euro in startende ondernemingen belegd. Dat betekent dat de ruime meerderheid van de beleggers binnen de grenzen van de Tante Agaathregeling (voor partners) blijft.

Uit onderzoek blijkt verder dat slechts een kwart van de beleggers meer had belegd als de heffingskorting of het vrijgestelde bedrag in box III zou worden verdubbeld. Op grond van deze uitkomsten wordt geschat dat het verdubbelen van het bedrag dat voor de faciliteit in aanmerking komt 5 miljoen euro zou kosten. Een verlenging van de leningstermijn kost circa 2 miljoen euro per jaar verlenging.

Lees ook Durfkapitaal is van groot agrarisch belang
Meer informatie Indirecte variant durfkapitaal verdwijnt

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.