Home

Achtergrond

Nieuwe berekenmethodiek pacht door Kamer geaccepteerd

De nieuwe berekeningsmethodiek voor de pachtnormen is door de Tweede Kamer geaccepteerd. Hij zal worden opgenomen in het pachtnormenbesluit. Wanneer dit besluit precies ingaat is nog niet bekend.

Door het invoeren van de nieuwe berekeningsmethodiek moeten de pachtprijzen op veel plaatsen worden aangepast. Dit leidt in sommige gevallen tot aanzienlijke pachtprijsherzieningen. Om dit nog enigszins binnen de perken te houden is er een maximum ingesteld van 25 procent. Een verhoging van bijvoorbeeld 46 procent komt dan geleidelijker tot stand.

Het jaar 2005 is ook in de nieuwe berekeningsmethodiek opgenomen. Daarnaast is besloten de pachtprijs niet één keer in de drie jaar, maar eens in de twee jaar te wijzigen. De rekenmethodiek kan verder naast pachtprijsverhoging ook leiden tot pachtprijsverlaging. Hierbij wordt uitgegaan van gemiddelde cijfers om te grote schommelingen in de pachtprijs te voorkomen.

Lees ook Kabinet neemt rekenmethodiek Commissie Pachtnormen over
Lees ook Nieuwe pachtnormen geleidelijk ingevoerd
Meer informatie Studiemiddag nieuwe pachtwet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.