Home

Achtergrond

Arbeidsinspectie soepeler voor tuinders

Fruittelers die wel een tewerkstellingsvergunning hebben aangevraagd bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), maar die nog niet hebben ontvangen, krijgen geen boete als ze de buitenlandse werknemers al laten werken in hun bedrijf. Dat heeft staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid middels een brief bekend gemaakt.

Met deze maatregel wordt voorkomen dat het fruit niet kan worden geplukt. Normaal gesproken moeten bedrijven de vergunning in handen hebben als ze werknemers uit bijvoorbeeld Polen willen inschakelen. De versoepeling geldt alleen voor de fruitteelt en tot en met 16 oktober.

Reden voor de aangepaste controles is het feit dat het CWI niet alle aanvragen voor vergunningen tijdig kan afhandelen. Dit komt door een verdubbeling van het aantal aanvragen dit jaar (12.000) ten opzichte van vorig jaar (6.000). Bijkomend probleem is dat het fruit extra snel rijp wordt door het warme weer de afgelopen tijd.

Verder riskeren werkgevers door de hoge bestuurlijke boetes het niet meer zo snel illegalen in dienst te nemen. Daarnaast speelt het aantrekken van de Nederlandse economie mee. Hierdoor zijn Nederlanders nog minder bereid om te werken in de fruitteelt. Van verdringing op de arbeidsmarkt is volgens Van Hoof geen sprake.

Lees ook Gelijke arbeidsvoorwaarden voor werknemers uit de nieuwe EU-landen
Meer informatie Brief Van Geel aan Tweede Kamer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.