Home

Achtergrond

Activering en afschrijving voor aan vader opgeofferd bedrag is niet onzakelijk

De ontbinding van een vader-zoon maatschap heeft op zakelijke gronden plaatsgevonden. Op het voor gebruiksrecht opgeofferde bedrag (insteek pachtrechten) kan worden afgeschreven. Dat heeft het Gerechtshof van Leeuwarden bepaald.

Een vader en zoon maatschap werd begin 2000 ontbonden en daarna voortgezet door de zoon. Hierbij kochten ze onverdeelde stukken weiland van elkaar. De zoon verkocht een deel van zijn grond aan zijn vader onder het voorbehoud van een pachtrecht. Hij wilde over het bedrag wat hij daarvoor betaalde de komende 12 jaar gaan afschrijven.

Volgens de inspecteur van de belastingdienst was dat echter niet mogelijk. Volgens hem was er namelijk geen sprake van een zakelijke handeling. Hierdoor kon er ook geen sprake zijn van een activering van het opgeofferde bedrag en een afschrijving daarop. Het gaat hier naar de mening van de inspecteur om een overdracht waarbij de relatie ouders/kind een onzakelijke rol heeft gespeeld.

Volgens het Hof gaat het wel om een zakelijke handeling. De zoon heeft zich bij het ontbinden van de maatschap namelijk moeten schikken naar de voorwaarden van zijn vader omdat hij anders de onderneming niet zou kunnen voortzetten wegens pachtopzegging. Dat blijkt uit verklaringen van de notaris, de bankier en de bedrijfsadviseur. Afschrijving op de pachtrechten is dus mogelijk.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.