Home

Achtergrond

Wel onderneming, maar geen zelfstandige aftrek voor parttime bollenteler

Een bloemen- en bollenteler stopt met de bloementeelt en zet de bollenteelt op beperkte schaal voort. Daarnaast heeft hij een fulltime baan. De belastinginspecteur vindt dat er geen sprake is van een onderneming. Door de rechtbank wordt de bollenteler wel als ondernemer aangemerkt.

Een belastingplichtige teelt vanaf 1975 als zelfstandig ondernemer bloemen en bollen. De resultaten vallen tegen, van daar is hij rond 1995 gestopt met de bloementeelt en is hij fulltime in loondienst gaan werken. Naast deze fulltime baan blijft hij zich bezig houden met de teelt van bollen, in het bijzonder van (exclusieve) kortstelige narcissensoorten.

In zijn aangifte IB 2002 claimt de belastingplichtige onder meer zelfstandigenaftrek. De inspecteur kent die echter niet toe omdat er volgens hem geen sprake is van ondernemerschap. De Rechtbank geeft hem geen gelijk. De activiteiten als bollenkweker kwalificeren hem als ondernemer. Er wordt aan de criteria voor ondernemer voldaan. Het bedrijf mag de laatste jaren dan wel verliesgevend zijn, maar volgens de rechtbank is er zicht op een positief bedrijfsresultaat.

Net als de inspecteur kent de Rechtbank echter geen zelfstandigenaftrek toe. De ondernemer gaf aan 2.227 uren per jaar aan de onderneming te besteden. De rechtbank acht dat niet aannemelijk aangezien hij dan 50 weken per jaar, 6 dagen per week, 13,5 uur per dag zou moeten werken. Een later overlegde gewijzigde uren wordt niet aannemelijk gemaakt. De zelfstandigenaftrek wordt dan ook niet toegestaan.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank Den Haag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.