Home

Achtergrond

Handel in toeslagrechten weer van start

Handel in toeslagrechten met grond is weer mogelijk. De streefdatum voor Dienst Regelingen (DR) waarop agrariërs hun beschikkingen/toewijzing van de toeslagrechten zouden krijgen was namelijk 15 augustus 2006.

Op dit moment heeft slechts een derde van de boeren hun beschikking ontvangen. DR streeft ernaar dat half september alle toeslagrechten zijn toegewezen. Tussen 15 mei 2006 en 15 augustus 2006 was handel van toeslagrechten niet mogelijk. 15 mei was namelijk de uiterste aanvraagdatum voor toeslagrechten. De verkoop kon dan nog worden doorgegeven aan Dienst regelingen zodat de nieuwe toeslagrechten door de nieuwe eigenaar konden worden verzilverd.

Bij gronden die na 15 mei zijn verkocht kunnen de toeslagrechten pas worden verkocht nadat deze zijn toegekend via de beschikkingen die DR momenteel verstuurt. Tussen 15 mei en 1 november is het bovendien ongunstig grond en toeslagrechten gekoppeld te verhandelen omdat deze dit jaar dan niet verzilverd kunnen worden vanwege het feit dat de grond tien maanden in gebruik moet zijn geweest.

De verwachting is dat vooral gestopte boeren, die na de referentieperiode van 2000–2002 zijn gestopt en melkveehouders rechten zullen gaan verkopen. De gestopte boeren kunnen namelijk na 1 januari 2007 zonder grond de rechten verkopen.

Melkveehouders krijgen vanaf 1 april 2007 te maken met het feit dat de melkpremie over het aantal aanwezige rechten zal worden verdeeld. De relatief hoge melkpremie kan dan namelijk over minder toeslagrechten worden verdeeld waardoor de waarde per recht hoger is. Bovendien moet voor elk recht een hectare grasland of subsidiabel gewas geteeld worden.

Verkopen van toeslagrechten kan alleen aan boeren in dezelfde lidstaat. De waarde ligt tussen één en zes keer de waarde omdat de waarde nog zes keer verzilverd kan worden tot 2013. Hiervoor moet dan wel zes keer aan de voorwaarde worden voldaan door 10 maanden per jaar subsidiale gewassen of grasland te telen.

Lees ook Afwijkende tien maandenperiode doorgeven
Lees ook Bezwaar maken tegen toekenning toeslagrechten
Meer informatie Brochure Fiscale Behandeling Toeslagrechten Task Force Economie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.