Home

Achtergrond

Commissie opgesteld om schadevergoeding Aujeszky-entingen te bepalen

Een commissie van deskundigen gaat bepalen welke schadevergoeding varkenshouders krijgen, omdat ze tussen 1993 en 1998 teveel hebben betaald voor de verplichte entingen tegen de ziekte van Aujeszky. Dat zijn de Sociaal Economische Raad en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders overeengekomen.

Het Gerechtshof van Den Haag bepaalde in oktober 2002 in een zaak die was aangespannen door de NVV, dat de bewuste varkenshouders teveel hebben betaald. Deze uitspraak is vorig jaar bevestigd door de Hoge Raad. Het Hof droeg de NVV en de SER vervolgens op een schikking te treffen over de schade.

De commissie gaat drie mensen tellen. Eén van de SER, één van de NVV en een onafhankelijke voorzitter. Het Gerechtshof heeft al wel bepaald dat de varkenshouders in ieder geval de administratiekosten terug krijgen. Het draait nog om de vraagprijs in hoeverre de vastgestelde enttarieven boven de marktprijs lagen.

Wie de commissie gaat vormen en wanneer er een oordeel komt is nog niet duidelijk. Dat hangt af van hoe breed de opdracht die de commissie meekrijgt is. Als de partijen daar onderling niet uitkomen gaat het Gerechtshof het bepalen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.