Home

Achtergrond

Anoniementarief ten onrechte gehanteerd

Als er voor de inlener van werknemers geen reden is te veronderstellen dat er iets niet klopt aan de identiteit van de ingeleende werknemers, dan is het door de belastingdienst hanteren van het anoniementarief bij de vaststelling van een onjuiste identiteit onterecht. Dat heeft het Gerechtshof van Den Haag bepaald.

Een tuinder huurde in 1999 en 2000 werknemers in van een inmiddels failliet gegaan loonbedrijf. Hij werd vervolgens aansprakelijk gesteld voor een deel van het loonbedrijf niet afgedragen loonbelasting en premies volksverzekeringen. Dit geschiedde tegen het anoniementarief omdat de het loonbedrijf de identiteit van de ingeleende werknemers niet juist had vastgesteld.

De naheffingsaanslagen waren opgelegd naar aanleiding van bevindingen van een bij de het loonbedrijf gedaan boekonderzoek door de belastingdienst. Hieruit bleek dat in de administratie van het loonbedrijf loonbelastingverklaringen en identiteitsbewijzen ontbraken, ongeldig of vervalst waren.

Het loonbedrijf werd in 2002 failliet verklaard wat is omgezet in een wettelijke schuldsanering. De tuinder werd vervolgens aansprakelijk gesteld voor de door het loonbedrijf niet betaalde naheffingsaanslagen over de periode van 1 januari 1999 tot en met 30 december 2000.

Volgens de inspecteur van de belastingdienst moest dat tegen het anoniementarief, maar volgens de tuinder is dat onterecht omdat hij geen reden had te veronderstellen dat er iets niet klopte. Hij had naar eigen zeggen niks fout gedaan en ervan uitgegaan dat de gegevens en papieren van de werknemers van het loonbedrijf klopten. Hij ging dus in hoger beroep bij het Gerechtshof van Den Haag.

Het Gerechtshof volgt de tuinder. Volgens haar is voldoende aannemelijk gemaakt dat de belastingdienst ten onrechte uitgegaan van het anoniementarief. De aansprakelijkheid blijft bestaan, maar moet worden verminderd.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Den Haag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.