Home

Achtergrond

Quotumoverdracht zonder grond populair

De afgelopen maand is de eerste maand geweest dat er meer grondloze quotumoverdrachten plaatsvonden dan overdrachten met grond. In totaal registreerde het Productschap Zuivel 578 transacties zonder dat veehouders daarbij grond overdroegen met een pachtcontract.

In de eerste maanden dat deze vorm van quotumoverdracht mogelijk was maakten boeren er nog nauwelijks gebruik van. De afgelopen drie maanden waren er bijna net zoveel overdrachten zonder grond als gewone quotumoverdrachten en nu gebeurd de meerderheid van de transacties dus zonder grond.

Het is overigens wel zo dat de partijen melk die met grondtransacties in andere handen overgingen over het algemeen groter waren. Die bedraagt sinds april bijna 31 miljoen kilo. De grondloze ‘melkplas’ omvat tot dusver bijna 27 miljoen kilo.

Ondanks de groeiende belangstelling voor grondloze quotumoverdracht is dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren nog weinig melk verhandeld, 7 procent minder. Het totaal aantal transacties ligt 6 procent lager dan vorig jaar.

Lees ook Grondloze quotumtransacties vanaf april mogelijk
Lees ook Verdere beperkingen in quotumhandel

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.