Home

Achtergrond

Nieuwe pachtnormen geleidelijk ingevoerd

De pachtnorm voor de hoogst toelaatbare pacht per hectare moet worden berekend op basis van de bedrijfsinkomsten van de pachter. Ook moet er rekening gehouden worden met een acceptabel rendement voor de verpachter. Met dit voorstel van minster Veerman heeft het kabinet ingestemd.

Er is ervoor gekozen de berekeningssystematiek geleidelijk in te voeren. Als er door de nieuwe berekening erg grote verschillen ontstaan met de huidige pachtprijs, wordt de verhoging het eerste jaar maximaal 25 procent.

Het kabinet volgt hiermee in grote lijnen het advies van de Commissie Pachtnormen die onder leiding stond van prof. Mr. Alfred van Hall. Pacht wordt dus minder gebaseerd op de economische waarde van de grond en meer op de mogelijke opbrengstwaarde. Het gevolg hiervan is dat in sommige delen van Nederland de pacht zal stijgen en in andere delen van Nederland de pacht zal dalen.

Lees ook Advies Commissie Van Hall: pachtprijs naar opbrengend vermogen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.