Home

Achtergrond

Inmiddels verdwenen geluidsoverlast beïnvloed WOZ-waarde woning

Achterstallig onderhoud en door honden van de buurman veroorzaakte geluidsoverlast hebben een waardedrukkende invloed op de WOZ waarde van een woning. Ook als de buurman inmiddels verhuisd is. Dat heeft de rechtbank van Den Haag bepaald.

Het gaat er namelijk om dat de buurman er op de dag van de waardepeildatum nog was en dat er toen geen uitzicht op beëindiging van de overlast bestond. Volgens de Rechtbank zou een potentiële koper van de woning bij het bieden van een koopprijs voor de woning met de overlast rekening hebben gehouden.

De WOZ waarde van een woning is op de waardepeildatum van 1 januari 2003 door de heffingsambtenaar van de gemeente vastgesteld op 402.000 euro. Op basis van dit bedrag werd ook een aanslag in de onroerendezaakbelasting opgelegd. Volgens de ambtenaar is dit bedrag in overeenstemming met recentelijk verkochte vergelijkbare woningen. Volgens hem hoefde met de geluidsoverlast geen rekening gehouden te worden.

Volgens de huiseigenaar is deze waarde te hoog omdat bij de waardering geen rekening is gehouden met achterstallig onderhoud en geluidsoverlast van twee grote honden van de buurman. De buurman is later weliswaar verhuisd waardoor de overlast zich niet meer voordoet, maar dat neemt niet weg dat ze er op de waardepeildatum nog waren.

Omdat er toen geen uitzicht was op beëindiging van de geluidsoverlast had de gemeente die volgens de huiseigenaar, en ook volgens de Rechtbank, samen met het achterstallig onderhoud in de waarde van de woning moeten verdisconteren. Rekening houdend met de waardedrukkende effecten verlaagt de Rechtbank de waarde tot 362.000 euro.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Rechtbank van Den Haag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.