Home

Achtergrond

Inkomen gemengde bedrijven lager maar stabiel

Gemengde bedrijven hebben gemiddeld en lager inkomen dan gespecialiseerde bedrijven, maar het inkomen is wel stabieler. Dat concludeert het LEI in de uitgave Agri-Monitor.

In 2005 waren er 7.500 gemengde bedrijven in Nederland. Dat is nog maar de helft van het aantal in 1992. Gemengde bedrijven hebben als voordeel dat het risico wordt gespreid: gaat het in de ene sector wat minder, dan kan de andere sector het resultaat wellicht toch op redelijk niveau houden. Dit blijkt ook uit de bedrijfsresultaten van de groep gemengde bedrijven in de laatste jaren. De inkomensfluctuaties zijn minder groot dan bij gespecialiseerde bedrijven.

Gemiddeld over meerdere jaren behalen de ondernemers een lager inkomen dan de collega's op gespecialiseerde bedrijven. Die verschillen kunnen fors zijn: zo schommelde het gemiddelde gezinsinkomen van een gespecialiseerd akkerbouwbedrijf van 2001 tot 2004 tussen de 5.000 en de 50.000 euro, en was het bij een gecombineerd bedrijf vrij stabiel iets onder de 20.000 euro. Omdat de bedrijven in totaal ongeveer net zo groot zijn als gespecialiseerde bedrijven, zijn er per tak schaalnadelen en hogere kosten.

Meer informatie Exacte cijfers LEI

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.