Home

Achtergrond

Daling prijs grasland

De gemiddelde grondprijs voor grasland is het tweede kwartaal van 2006 gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Werd er van januari tot en met april nog 27.313 euro per hectare betaald, van april tot en met juni was dit 26.133 euro. Dit betekend een daling van 4,32 procent. De cijfers komen uit het laatste kwartaalbericht van het Kadaster.

De prijs voor bouwland steeg in dezelfde periode met 2,9 procent naar 28.630 euro per hectare. De grondprijzen voor zowel bouwland als grasland liggen overigens beide nog ruim boven het niveau van vorig jaar. Grasland is maarliefst 8,35 procent duurder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het prijsniveau voor bouwland ligt 5,61 procent hoger.

Het Kadaster baseert de gemiddelde prijs voor agrarische grond alleen op transactie van meer dan 1 hectare, waarbij geen sprake is van bebouwing. Ook gecombineerde verkopen van grasland en akkerbouwland blijven buiten beschouwing. Daarnaast worden transacties met een prijs per m2 beneden € 1 en boven € 6 buiten de gemiddelde berekening gehouden.

Door de nieuwe mestwetgeving was het de afgelopen maanden erg druk op de grondmarkt. Veel melkveehouders kochten extra grond om voldoende plaatsingsruimte te hebben voor de mest.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.