Home

Achtergrond

Beroep niet ontvankelijk wegens termijnoverschrijding

Aangezien het beroepschrift ver na de wettelijke indientermijn door het Hof is ontvangen, terwijl niet is gebleken dat er daarbij sprake zou zijn van verschoonbaarheid van de termijn is het beroep terecht niet ontvankelijk verklaard. Dat heeft het Gerechtshof van Den Bosch bepaald.

Een Besloten Vennootschap kreeg een naheffingsaanslag loonbelasting over 1998 en een boetebeschikking opgelegd. Dit hield verband met Poolse werknemers die volgens de belastingdienst bij de BV in loondienst waren. Hiertegen was door een adviesbureau pro forma bezwaar gemaakt. De motivering hiervoor was uitgesteld en de zaak was overgedragen aan een advocaat.

Het Gerechtshof ontving in december 2003 een beroepschrift tegen de uitspraak op bezwaar dat niet ontvankelijk wordt verklaard vanwege termijnoverschrijding. De BV stelt dat de uitspraak op bezwaar ten onrechte naar de advocaat is gestuurd omdat deze niet zijn gemachtigde was.

Het Hof leidt echter uit verschillende brieven af dat de BV wel aan de advocaat opdracht heeft gegeven de fiscale aangelegenheden te verzorgen als gemachtigde voor en van de BV. De belastingdienst is volgens het Hof verder niet verplicht om van een gemachtigde een schriftelijke machtiging te verlangen. Ze concludeert dat de uitspraken op bezwaar terecht aan de advocaat zijn gezonden.

Het beroepsschrift is daarnaast ver na de wettelijke indientermijn binnengekomen. Het Hof is dus van mening dat het beroep terecht niet ontvankelijk is verklaard omdat er geen sprake was van verschoonbaarheid van de termijn.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.