Home

Achtergrond

75 miljoen euro fiscale compensatie

De landbouwsector krijgt 75 miljoen euro fiscale compensatie. Hiervoor vindt een wijziging plaats in het wetsvoorstel Werken aan winst. Dat schrijft de ad interim minister van Financiën Ben Bot aan de Tweede Kamer.

Na eerdere aankondiging van de compensatie is die nu definitief opgenomen in het wetsvoorstel. De precieze verdeling van het geld is nog niet bekend. Een nadere uitwerking hiervan volgt begin september bij de behandeling van het wetsvoorstel. De 75 miljoen euro komt bovenop de 10 procent winstvrijstelling voor het midden- en kleinbedrijf bij de inkomstenbelasting. Voor bedrijven die onder de vennootschapsbelasting vallen regelt Werken aan winst een tariefsverlaging.

Deze regeling is een compensatie voor de zogeheten grondslagverbreding, waaruit de lagere winstbelasting wordt betaald. De opbrengst van een belasting wordt bepaald door de grondslag en door de hoogte van het tarief. De grondslag is het bedrag waarover geheven wordt. Grondslagverbreding is het groter maken van dit bedrag. Bij de inkomstenbelasting kan men de grondslag verbreden door aftrekposten af te schaffen. De agrarische sector wordt meer benadeeld door die verbreding. De bedoeling is dat het wetsvoorstel per 1 januari 2007 in werking treedt.

Meer informatie Brief ad interim minister Ben Bot aan Tweede Kamer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.