Home

Achtergrond

Winst weiland onbelast als het tot privévermogen behoord

De winst van de verkoop van een weiland is onbelast als het tot het privévermogen behoord. Als de grond voor agrarisch gebruik evenveel opbracht als voor niet agrarisch gebruik is er ook geen bestemmingswijzigingswinst. Daar hoeft dus ook geen belasting over worden betaald. Dat heeft de rechtbank van Haarlem bepaald.

Een inmiddels overleden melkveehouder die samen met zijn vrouw een maatschap dreef had in 1995 voor 100.422 euro een weiland van 2,5 hectare gekocht. Hij verhuurde dat weiland en heeft het nimmer voor zijn eigen bedrijf gebruikt.

Twee jaar later verkocht hij datzelfde weiland voor 680.670 euro aan een BV. Ook verkocht de boer enkele stukken van het melkveebedrijf aan dezelfde BV voor 1.007.392 euro. Dit in verband met bouwactiviteiten van de gemeente.

Volgens de inspecteur van de belastingdienst behoorde het weiland niet tot het privévermogen. Hij gaat daarbij uit van de gebruiksmogelijkheden van het stuk grond. En van het feit dat de boer een beroep heeft gedaan op vrijstelling van overdrachtsbelasting. Hiervoor bestaat de eis voor verbetering van de landbouwstructuur. Volgens de inspecteur is dat alleen mogelijk als het weiland wordt aangewend in de bedrijfsmatige exploitatie.

De erfgenamen van de veehouder en ook de rechtbank zijn echter van mening dat ook privé-vermogen onder de betreffende vrijstelling van overdrachtsbelasting kan vallen. De grond was niet nodig in de onderneming en er was geen bedrijfsopvolger. De eis die belastinginspecteur noemt voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting klopt. Alleen die is pas op 1 januari 2001 ingegaan. Voordien werd die voorwaarde niet gesteld.

Meer informatie Volledige uitspraak van de rechtbank van Haarlem

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.