Home

Achtergrond

Werkgevers kunnen WGA-risico zelf dragen

Werkgevers kunnen vanaf 2007 het WGA-risico (Regeling werkhervatting gedeeltelijke arbeidsgeschikten) van hun werknemers 10 jaar lang zelf dragen. Ze betalen de uitkering zelf of verzekeren het risico bij een particuliere verzekeraar. Met dit wetsvoorstel van minister de Geus heeft de ministerraad ingestemd.

Het kabinet verwacht dat de regeling werkgevers en particuliere verzekeraars stimuleert om gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers zo snel en volledig mogelijk aan het werk te krijgen. Werkhervatting levert bij een langere periode meer op aan besparingen op uitkeringen dan bij een kortere periode. Daardoor is het sneller lonend te investeren in het weer aan het werk helpen van werknemers.

De particuliere verzekeraars hebben de verplichting gekregen een financiële buffer op te bouwen om toekomstige uitkeringen te kunnen betalen. Voor de UWV geldt dit niet. De premies van de particuliere verzekeraars zullen daarom in eerste instantie ook hoger zijn.

Om toch de concurrentie aan te kunnen gaan wordt ook de WGA premie bij het UWV hoger. Alle werkgevers hebben dus te maken met hogere private en publieke premies in de aanloopfase. Die worden echter gecompenseerd door een extra verlaging van de basispremie voor arbeidsgeschiktheid. Deze compensatie bedraagt 240 miljoen in 2007.

Meer informatie Gelijke concurrentiekansen bij verzekering gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.