Home

Achtergrond

Reguliere OB-tarief van toepassing bij doorgroeide champignoncompost

Doorgroeide champignoncompost kan noch als pootgoed voor groenten en fruit noch als zaaigoed worden aangemerkt. Hierom geldt het reguliere OB-tarief van 19 procent. Dat heeft het Gerechtshof van Den Bosch bepaald.

Een leverancier van champignoncompost leverde augustus 2003 onder meer doorgroeide champignoncompost aan de bij hem aangesloten champignonkwekers. Hiervoor betalen afnemers ongeveer 150 procent van de prijs van entbare champignoncompost.

Het enten gebeurd met champignonbroed, dat zijn gesteriliseerde graankorrels welke geheel met champignonsporen zijn doorgroeid. Het broed vormt een netwerk van schimmeldraden. Na aflevering van doorgroeide champignoncompost aan een champignonkweker duurt het voor die kweker nog ongeveer vijf tot zeven weken voor er geoogst kan worden.

Voor 1 januari 2000 viel geënte en doorgroeide champignoncompost onder de destijds bestaande post a42 (meststoffen en bestrijdingsmiddelen voor landbouwgebruik) en werd het belast met 6 procent. Sindsdien werd echter het tarief van 19 procent toegepast. De leverancier was echter van mening dat nog steeds het tarief van 6 procent gold en ging in beroep.

De rechtbank volgt echter het hoge tarief van 19 procent. Het is namelijk ook niet te rangschikken onder post a3 (pootgoed bestemd voor de teelt van groenten en fruit) of post a41 (land- en tuinbouwzaden voor de teelt van producten).

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.