Home

Achtergrond

Norm voor fraudebestrijding in uitzendbranche

Er is een landelijk eisenpakket opgesteld voor uitzendondernemingen in de vorm van de Nederlandse norm NEN 4400-1. Hiermee kunnen werkgevers zich beter beschermen tegen fraude.

Het pakket is opgesteld samen met partijen uit het bedrijfsleven die veel gebruik maken van uitzendkrachten als LTO Nederland en de Centrale Organisatie Vleessector. De nieuwe norm is bedoeld voor zowel degene die arbeid inhuurt als degene die werk aanneemt.

De industrie, de agrarische sector en de vleessector hebben in de norm hun controles en registraties op elkaar afgestemd. Er zijn strengere eisen aan de personeels- en loonadministratie. Daarnaast zijn ook de criteria om te beoordelen of een organisatie aan alle eisen voldoet opgenomen in het eisenpakket.

Goedgekeurde organisaties komen in een register te staan en daaruit verschijnt 1 januari 2007 het centraal register NEN 4400-1. Dit jaar wordt gezien als een overgangsjaar. In het najaar volgt er een evaluatie en wordt zonodig de normtekst aangepast.

Met het eisenpakket wordt voldaan aan de wens van de Tweede Kamer. Die had gevraagd om een goed en transparant systeem van zelfregulering in de uitzendsector.

Meer informatie Uitleg op website van het kennisnetwerk in de wereld van normen en regelgeving NEN

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.