Home

Achtergrond

Niet geboekte veeverkopen leiden tot winstcorrectie

Veemarktcheques mogen niet bij de bankontvangsten als kruisposten worden verwerkt. Dat heeft het Gerechtshof van Leeuwarden bepaald. De kasadministratie moet aansluiten bij de boekingen in het verkoopboek.

Een veehandelaar had de ter zake van de verkoop van vee ontvangen veemarktcheques buiten de winst gelaten. Dat bleek uit een boekenonderzoek. Ze waren niet bij de kasontvangsten geboekt maar bij de bankontvangsten als kruisposten verwerkt. Daarnaast was de opbrengst van verkocht vee noch in kasboek, noch in bankboek verwerkt.

Volgens de veehandelaar klopt de verhoging van zijn omzet door de belastinginspecteur niet. Hij is van mening dat de omzet ook niet gecorrigeerd mag worden aan de hand van zowel het verkoopboek als het kasboek.

De inspecteur en ook de rechtbank zijn van mening dat de correcties terecht zijn. De bedragen zijn ten onrechte als kruisposten verwerkt, dit omdat de betalingen rechtstreeks zijn ontvangen. De inspecteur heeft de door de veehandelaar berekende omzet daarom terecht gecorrigeerd.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.