Home

Achtergrond

Kas met kleine verkoopruimte vrijgesteld voor OZB

In deze zaak worden in een kwekerskas hoofdzakelijk potplanten gekweekt. Een klein deel van de kas wordt gedurende enkele maanden als verkoopruimte gebruikt. De eigenaar krijgt een aanslag voor de onroerende zaakbelasting (ozb). Onterecht oordeelt de Rechtbank Zutphen.

Een plantenkweker heeft een kwekerskas in eigendom. De kas heeft een oppervlakte van 1.200 m² wordt gebruikt voor het kweken van pot- en perkplanten met grond. De ondergrond van de kas wordt hierbij niet als voedingsbodem gebruikt. Gedurende een periode van 3 tot 4 maanden van het jaar wordt circa 36 m² van de kas gebruikt voor de verkoop van de gekweekte planten aan particuliere. Het overgrote deel van de planten wordt via de veiling afgezet.

De gemeente Epe legde de eigenaar een aanslag op, waarbij aan de onroerende zaak een waarde van € 14.000 is toegekend. De eigenaar maakt bezwaar tegen de waarde en claimt vrijstelling volgens artikel 220 D van de Gemeentewet.

De Rechtbank Zutphen is van oordeel dat op de kwekerskas de vrijstelling van artikel 220d, letters a en b Gemeentewet, die niet meer het gebruik van de ondergrond als voedingsboden eist, van toepassing is. Aangezien de verkoopactiviteiten ondergeschikt zijn aan de kwekerij staat dit de vrijstelling niet in de weg.

De Rechtbank verklaart het beroep gegrond en verwijst de zaak voor een nieuwe uitspraak naar de gemeente Epe terug.

Meer informatie Uitspraak van de Rechtbank Zutphen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.