Home

Achtergrond

Wijzigen toeslagrechten voor alle boeren tot 15 juni mogelijk

Niet alleen suikertelers maar alle boeren mogen tot 15 juni wijzigingen aanbrengen in het bouwplan zonder korting op de aangevraagde toeslagen. Dat heeft Dienst Regelingen (DR) na overleg met Brussel besloten.

Het uitstel heeft alleen betrekking op een wijziging. De datum waarop de aanvraag toeslagrechten en Gecombineerde opgave bij DR binnen moet zijn blijft onveranderd 15 mei. Dit ondanks de roep om uitstel vanuit de sector.

Begin deze week waren er nog maar 25.000 opgaven binnen gekomen. Bijna driekwart van de agrarische ondernemers moet de komende anderhalve week dus nog opgave doen. Als de gevraagde gegevens na 15 mei binnen zijn volgt een korting van 3 procent per dag dat de aanvraag toeslagrechten te laat binnen is en 1 procent per dag dat de perceelopgave te laat is.

Veel boeren wachten lang met hun opgave omdat ze vrezen te weinig toeslagrechten aan te vragen en zo onnodig geld te verspelen. Een bijkomende moeilijkheid is dat de agrariërs slecht bij DR terechtkunnen omdat de dienst wordt overstelpt met vragen. Zelf na verruiming van de openingstijden en vergroting van de capaciteit van 47 naar 230 fulltime medewerkers.

DR adviseert de boeren in ieder geval zoveel mogelijk percelen op te geven voor toeslagrechten. De organisatie zoekt zelf verder wel uit of het allemaal klopt.

Lees ook Aantal toeslagrechten bij veel bedrijven onduidelijk
Lees ook Kortingloze maand voor Gecombineerde opgave mogelijk

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.