Home

Achtergrond

Werkgever moet verkeersboete werknemer betalen

Een werkgever kan een bekeuring die een werknemer heeft opgelopen tijdens de uitvoering van werkzaamheden voor (snelheids)overtredingen niet op deze werknemer verhalen. Ook als de werknemer met de eigen auto onderweg was. Dat heeft het Gerechtshof van Den Haag in hoger beroep bepaald.

Alleen als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid kan een werknemer de boete niet terugvragen van de werkgever. De rechtbank van Den Haag oordeelde eerst nog dat de bekeuring voor de werknemer is. Het recht om te claimen geldt voor bekeuringen bij alle zakelijke ritten, tijdens gezamenlijk woon-werkverkeer, maar niet voor individueel woon-werkverkeer.

Een chauffeur van TPG Post Transport kreeg twee bekeuringen voor te hard rijden. Eén voor een overschrijding van vier kilometer per uur en één voor een overschrijding van zes kilometer per uur. De vakbond ABVAKABO FNV spande samen met de chauffeur een proces aan omdat de overtreding niet met opzet zou zijn gepleegd.

De advocaat van de vakbond beriep zich met succes op de bepaling dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade van de werknemer, tenzij er sprake is van opzet. Volgens het Hof gebeurt het even in het verkeer iets te hard rijden gemakkelijk. Bij een overschrijding van de maximum snelheid tot tien kilometer per uur zal daarbij geen sprake zijn van bewuste roekeloosheid.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Den Haag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.