Home

Achtergrond

Waarde bewoond kan op gehele pand worden toegepast

Bij de overgang van een bedrijfswoning na het stoppen van een commanditaire vennootschap aan de commanditaire vennoot kan op de hele woning de waarde bewoond worden toegepast. Ook als de helft van de woning van de nieuw gevromde maatschap is. Dat heeft de rechtbank van Breda bepaald.

Een agrarisch bedrijf ging in 1994 een commanditaire vennootschap aan waarvan de ouders de commanditaire vennoten waren en hun dochter en haar man de beherende vennoten. In 1999 staakten de ouders hun onderneming en ging het bedrijf geheel over naar de kinderen die verder gingen in een maatschap. De bedrijfswoning waar de ouders in woonden ging naar de ouders over en werd privé-vermogen.

Die woning was voor 50 procent van de dochter en voor eveneens 50 procent van de ouders. De inspecteur van de belastingdienst wilde daarom slechts aan de helft van de woning de waarde bewoond toekennen. Hij stelde de andere helft op de waarde vrij opleverbaar. De ouders waren het hier echter niet mee eens en stapten naar de rechtbank.

Deze oordeelde ook dat de belastinginspecteur onjuist had gehandeld. Volgens de rechtbank is na de toescheiding van de woning bij de ontbinding van de commanditaire vennootschap van de woning aan de ouders geldt voor de hele woning de waarde bewoond. Dat levert een aftrek op van 31 procent.

Meer informatie Volledige uitspraak van de rechtbank van Breda

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.