Home

Achtergrond

Vrachtwagens goedkoper uit met LPG én diesel

Vrachtwagens die rijden op een mengsel van LPG en diesel kunnen mogelijk fiks besparen op hun brandstofkosten.

Een bedrijf in het Groningse Roodeschool heeft het patent verkregen op een installatie die de twee brandstoffen mengt. De eerste tests zijn goed verlopen. Dat heeft directeur Klaas Wijmstra van Gasotronic laten weten.

Het verbrandingsproces in een dieselmotor wordt door het toevoegen van LPG verbeterd. Verbrandt een normale motor 85 tot 95 procent van de ingespoten brandstof, door het toevoegen van autogas wordt nagenoeg 100 procent verbrand. De brandstofbesparing kan oplopen tot 10.000 euro per jaar, volgens Wijmstra.

Diverse bedrijven hebben het systeem inmiddels ingebouwd. Ook enkele stadsbussen in Antwerpen rijden op een mengsel van LPG en diesel.

Transportbedrijf Top uit Noordhorn rijdt met één vrachtwagen inmiddels twee weken op het mengsel. ,,We besparen 100 euro per week'', aldus een zegsman. Het bedrijf verwacht met het beter inregelen van de apparatuur de besparingen verder op te kunnen schroeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.