Home

Achtergrond 140 x bekeken

Twee tarieven vennootschapsbelasting BV en NV

Voor het MKB komen er twee tarieven voor vennootschapbelasting: Bedrijven in de BV of NV-vorm krijgen in plaats van de 34,5 procent een tarief van 20 procent tot 25.000 euro winst, 23,5 procent tot 60.000 euro winst en daarna 25,5 procent. Dat staat in een wetsvoorstel van Staatssecretaris Wijn.

Wijn wil het algemene tarief voor de vennootschapsbelasting iets minder verlagen dan eerder de bedoeling was. Op dit moment staat het algemene tarief voor de vennootschapsbelasting op 29,6 procent. Het voorstel is een tarief van 25,5 procent in 2007 in plaats van 25 procent. Daarmee voorkomt hij dat de Japanse fiscus Nederland aanmerkt als belastingparadijs.

Verder stijgt bij zelfstandigen de winstvrijstelling van 9 naar 10 procent. Bij een winst van bijvoorbeeld 30.000 euro hoeft maar over 27.000 euro belasting te worden betaald. Het wetsvoorstel bevat enkele nadere uitwerkingen ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel. Door de 10 procent winstvrijstelling betaalt een zelfstandig ondernemer maximaal 46,8 procent belasting. De particulier heeft een toptarief van 52 procent.

Om innovatie fiscaal te stimuleren komt er een nieuwe zogeheten octrooibox. Winsten uit octrooien en patenten worden tegen 10 procent belast. Eerder had de staatssecretaris nog een tarief van 15 procent aangekondigd. Voorts kunnen bedrijven hun rente-inkomsten en -kosten fiscaal voortaan af te rekenen tegen 5 procent in plaats van tegen het algemene tarief.

Tegenover de fiscale voordelen staat een beperking van bepaalde aftrekmogelijkheden voor het bedrijfsleven. Ondernemers en beleggers mogen voortaan hun onroerend goed niet meer volledig afschrijven. Beleggers mogen afschrijven tot de werkelijke waarde, ondernemers tot 50 procent daarvan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.