Home

Achtergrond

PT heffingen groenten en fruit verlaagd

De heffingen van het Produktschap Tuinbouw voor telers, handelaren en fabrikanten van groenten en fruit vallen dit jaar lager uit. De opbrengsten gaan naar promotie, kwaliteitscontrole en voedselveiligheid.

De PT-heffing voor telers van glasgroenten daalt van 0,51 procent naar 0,468 procent van hun omzet. Die van vollegrondsgroenten daalt van 0,160 procent naar 0,153 procent. Beide productgroepen betalen ook nog een areaalheffing die per gewas verschilt. Voor champignon en andere paddenstoelenkwekers gaat de PT-heffing voor 2006 naar 0,170 en 0,050 procent. Voor champignons is er ook nog een areaalheffing. De heffing voor producten van uitgangsmateriaal is onveranderd.

De algehele PT-heffing voor de handel gaat van 0,055 naar 0,050 procent van het aankoopbedrag. Deze heffing geldt voor alle producten, ongeacht de herkomst. Daarnaast zijn er nog bestemmingsheffingen over de aankopen van verse groenten en fruit van Nederlandse telers. Voor groente wordt dat 0,103 procent en voor fruit 0,138 procent. Voor champignons is de bestemmingsheffing met 0,120 procent ongewijzigd gebleven.

Een handelaar moet in 2006 voor buitenlands fruit een heffing van 0,153 procent van zijn aankopen betalen en voor Nederlands fruit 0,188 procent. Voor champignons uit Nederland moet 0,170 procent worden neergelegd. Investeren in importproducten kost 0,050 procent aan PT-heffing.

Voor de handel in uien is er dit jaar een tien procent lagere heffing van 4,08 euro per 100 ton. Daarnaast is er een heffing van 31,70 euro per 100 ton voor het KCB. Deze komt voor rekening van het bedrijf dat de uien koopt van de teler of bemiddelaar. De heffing wordt gedeeld door de exporteurs en sorteer en pakstations samen. Het innen van de heffing gebeurd hier door het Hoofdproductschap Akkerbouw.

Tot slot is de PT-heffing voor groente- en fruit fabrikanten is met een kleine tien procent verlaagd naar 0.059 procent. Verwerkers van champignons betalen 0.074 procent, hier is de heffing voor kwaliteitsonderzoek van 0,1 procent vervallen.

Lees ook Exporteurs en pakstations uien delen promotieheffing

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.