Home

Achtergrond

Ook middelgrote intensieve veehouderijen moeten emissiearm worden

Niet alleen de grote, maar ook de middelgrote intensieve veehouderijen moeten in 2010 beschikken over emissiearme stallen. Anders wordt de Europese norm voor de uitstoot van ammoniak niet gehaald. Dat schrijft het Milieu en Natuurplanbureau (MNP) in een rapportage.

Volgens een EU-richtlijn mag Nederland in 2010 niet meer dan 128 kiloton ammoniak uitstoten. Als die norm niet gehaald wordt dan kan er een straf volgen. Het MNP denkt dat Nederland net onder die norm blijft, maar is daar niet zeker over.

Nu geldt dat IPPC-bedrijven eind oktober 2007 emissiearm moeten zijn, enkele uitzonderingen in de pluimveesector daargelaten. Het gaat hier om bedrijven met meer dan 40.000 stuks pluimvee, 2.000 vleesvarkens of 750 zeugen.

De overige veehouderijbedrijven, behalve de echt kleine bedrijven moeten in 2010 voldoen aan de ammoniakeisen. Kleine bedrijven hebben nog tot 2013 de tijd. De Tweede Kamer wil bovendien bestaande stallen uitzonderen van de verplichting emissiearm te zijn en de regel alleen laten gelden voor nieuwe stallen. Volgende week wordt er in de Tweede Kamer over het milieubeleid gepraat.

Meer informatie Bericht op site Milieu en Natuur Planbureau

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.