Home

Achtergrond

Normale BTW-tarief van toepassing bij doorgroeide champignoncompost

Levering van doorgroeide champignoncompost mag na enting met champignonbroed niet worden gekenmerkt als champignonbroed. Het moet worden gezien als een nieuwe zaak met eigen maatschappelijke betekenis. Volgens het Gerechtshof van Den Bosch valt het daarom onder het normale BTW-tarief van 19 procent.

Een leverancier leverde in augustus 2003 doorgroeide champignoncompost aan bij haar aangesloten champignonkwekers. Het gaat hier om het uitgangsmateriaal voor de productie van champignons wat ontstaat na enting van champignoncompost met champignonbroed.

Geënte en doorgroeide champignoncompost behoorde voor 1 januari 2000 tot de meststoffen en bestrijdingsmiddelen voor landbouwgebruik en werd belast tegen 6 procent. Na de eeuwwisseling verviel post a 42 en was het normale BTW-tarief van 19 procent van toepassing.

De leverancier hield hier in eerste instantie ook rekening mee met zijn aangifte. Maar ging daar later tegen in bezwaar bij Hof Den Bosch. Volgens hem moest de levering van doorgroeide champignoncompost worden gekenmerkt als champignonbroed omdat de bestanddelen in het broed zouden zijn opgegaan. Daarom zou het volgens hem toch onder het 6 procent tarief vallen.

De inspecteur van de belastingdienst en het Hof waren het hier niet mee eens. Het gaat volgens hen om een nieuwe zaak met eigen maatschappelijke betekenis. Het kan ook niet worden gerangschikt onder post a3 (pootgoed voor de teelt van groente en fruit) of post a41 (land-en tuinbouwzaden). De levering was en blijft onderworpen aan het tarief van 19 procent.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.