Home

Achtergrond

Kostenbesparende maatregelen VWA-inspecties

De ministeries van Landbouw en van Volksgezondheid hebben een aantal maatregelen genomen waardoor de kosten van de inspecties van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) lager uit kunnen vallen. Dat schrijft minister Veerman in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief staat onder meer de verwachting dat het bedrijfsleven zijn verantwoordelijkheid neemt om de kostenverlaging daadwerkelijk te realiseren. Het gaat hier namelijk om besparingen aan de uitvoeringskant. De tarieven blijven gelijk.

De kosten kunnen bijvoorbeeld worden verlaagd door de keuringsaanvragen te bundelen. Dan kan een VWA-medewerker meerdere bedrijven achter elkaar bezoeken. Dit levert één aanvraagtarief en één starttarief op. Dit kunnen de bedrijven dan onderling verdelen.

Daarnaast kan een aanvrager van een keuring de mogelijkheid kiezen tussen een keuring op afspraak of een variabele keuring. De tweede mogelijkheid heeft een lager tarief. Er wordt dan wel een afspraak gemaakt, maar de VWA medewerker kan daar anderhalf uur voor of na arriveren.

Na een jaar volgt een evaluatie van het nieuwe kostprijssysteem. Dan wordt bekeken of de maatregelen het beoogde effect hebben. De maatregelen zijn na overleg met het bedrijfsleven genomen.

Meer informatie Brief Veerman aan de Tweede Kamer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.