Home

Achtergrond

Koopoptie van voor 27 juni 2000 geeft geen recht op landbouwvrijstelling

Ook al is er voor 27 juni 2000 een optie tot koop van grond genomen, het valt niet onder de landbouwvrijstelling omdat het geen obligatoire overeenkomst is. Dat heeft eerst het Gerechtshof van Den Bosch en later de Hoge Raad bepaald.

Een boer staakte zijn bedrijf eind 2000. Hij had vervolgens voor 6 maanden een koopoptie verleend aan een BV op zijn 13 hectare grond van 562.078,5 euro. De BV had deze optie in 2001 gelicht.

Volgens de boer viel de vervreemding nog onder de landbouwvrijstelling van voor 27 juni 2000 en niet onder de toen verzwaarde regeling. Dit omdat hij op 29 april 2000 de verplichtingen inzake de verkoop was aangegaan.

Het Gerechtshof van Den Bosch en ook de Hoge Raad waren het niet met de boer eens. Ten tijde van de wetswijziging was er namelijk nog geen obligatoire overeenkomst tot verkoop van de grond. Hierdoor was de agrariër niet gerechtigd ter zake van de optieverlening winst tot uitdrukking te brengen.

De landbouwvrijstelling is per 27 juni 2000 aangepast. Dit maakte onderdeel uit van het wetsvoorstel ondernemerspakket 2001. Er kwam een einde aan de mogelijkheid de landbouwvrijstelling toe te passen als de grond na verkoop nog minstens zes jaar in de agrarische sfeer bleef. Tevens is met ingang van 27 juni 2000 de waardeverandering van de bedrijfswoning belast.

Meer informatie Volledige uitspraak van de Hoge Raad
Lees ook Ondergrond woning en landbouwvrijstelling: wat is wijsheid?
Lees ook Werkafspraken VLB en de Fiscus over de agrarische bedrijfswoning
Lees ook Studiebijeenkomst agrarische bedrijfswoning: de laatste kans

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.