Home

Achtergrond 202 x bekeken

Gelegenheidswerkers tijdelijk toch onder lage WW-premie

Gelegenheidswerkers als zelfstandige boeren en huisvrouwen en –mannen vallen tot 1 januari 2007 toch onder het lage WW-premietarief. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Land- en tuinbouworganisatie (LTO) hebben dit afgesproken. De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 mei 2006.

Wel wordt het lage WW-tarief per 1 juli verhoogd van 0,55 naar 0,8 procent. De hoge WW-premie (12 procent) blijft ongewijzigd. Vanaf 1 januari 2007 moet de agrarische sector zelf voor alternatieve contract – en beloningsvormen voor gelegenheidswerkers zorgen. De belastingdienst zal met de agrarische sector afspraken maken over de controle van de regels.

Eind vorig jaar had De Geus nog bepaald dat voor kortdurende contracten met ingang van 2006 de hoge WW-premie zou gelden. Dit om werkgevers te stimuleren langdurige contracten af te sluiten en de werkloosheid zo te beperken. Alleen studenten en scholieren zouden nog onder het lage tarief vallen.

Zo kwam er een einde aan de zogeheten Regeling gelegenheidswerkers. Op grond van deze regeling hoefden werkgevers en werknemers in de land- en tuinbouw minder WW-premie te betalen voor voornamelijk zelfstandige boeren en huisvrouwen en –mannen die ze maximaal acht weken per jaar in dienst hadden.

Als voor deze gelegenheidswerkers de hoge WW-premie zou gelden dan worden de arbeidskosten volgens LTO 30 procent duurder. Vandaar dat ze het overleg met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was aangegaan.

Lees ook Hoge premies voor korte contracten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.