Home

Achtergrond

Geld voor investeren in opkomende markten

Het kabinet stelt ruim 25 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse bedrijven die willen investeren in opkomende markten. De ministeries van Economische– en Buitenlandse Zaken hebben dat bekend gemaakt. Ondernemers met plannen kunnen hun projectvoorstel indienen tussen 23 mei en 15 augustus.

De opkomende markten bevinden zich vooral in Oost-Europa, Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De betrokken ministeries willen zo de samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en lokale ondernemingen in opkomende markten stimuleren.

Er zijn een aantal voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen. De Nederlandse onderneming en de lokale partner moeten een financieel gezond bedrijf hebben, kennis van zaken hebben en ze moeten een langdurige samenwerking aangaan.

Het Nederlandse bedrijf moet geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel. De lokale partner moet geregistreerd staan in het betreffende land. Verder moet het zo zijn dat het Nederlandse bedrijf zelf niet over de financiële middelen beschikt om het plan uit te voeren en een banklening moet onmogelijk zijn.

Daarnaast moet het projectvoorstel op termijn commercieel haalbaar zijn en een positief effect hebben op de lokale economie van het land. Het project moet tot vervolginvesteringen en extra omzet leiden. Het project mag tot slot niet duurder zijn dan 750.000 euro.

Er is overigens geen limiet gesteld aan het percentage van aandelen in het lokale bedrijf dat Nederlandse ondernemingen mogen bezitten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.