Home

Achtergrond

Flink minder geld voor jonge boeren

Het ministerie van LNV heeft 5 miljoen euro beschikbaar gesteld, voor de Subsidieregeling Jonge Agrariërs. Vorig jaar was er nog en budget van 15 miljoen euro.

Dat meldt Dienst Regelingen. De reden voor het kleinere budget is dat LNV vorig jaar 5 miljoen euro van het budget voor 2006 naar voren heeft gehaald vanwege het grote aantal aanvragen. De verwachting is dan ook dat er dit jaar te weinig budget beschikbaar zal zijn.

De regeling is bedoeld voor boeren en tuinders die jonger zijn dan 40 jaar en korter dan 3 jaar geleden voor het eerst een bedrijf zijn gestart. Zij kunnen bij een investering 20 procent medefinanciering krijgen, met een maximum van 20.000 euro. Jonge agrariërs kunnen van 1 september tot 1 oktober een aanvraag doen voor investeringssteun. Het ministerie van LNV stelt dan de subsidieregeling voor de tweede keer open, en volgens nagenoeg dezelfde voorwaarden als vorig jaar.

Was er bij de openstelling van 2005 maar tijd tot 1 juli 2006 om de aangevraagde investeringen af te ronden, voor de opstelling van 2006 krijgt men de tijd tot 25 september 2008. Dit moet normaliter geen problemen meer opleveren met het op tijd verkrijgen van vergunningen voor bijvoorbeeld de bouw van onroerend goed. In een aantal gevallen leverde dit bij de vorige inschrijving wel problemen op.

De meeste provincies stellen ook budget beschikbaar bovenop de 5 miljoen euro van het ministerie. Alleen Friesland en Groningen hebben echter besloten niet mee te doen aan de regeling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.