Home

Achtergrond

Dwangsom mogelijk om e-mail gegevens tuinder te verkrijgen

Een tuinder moet binnen vijf dagen na het arrest de e-mail gegevens verstrekken aan de inspecteur van de belasting op straffe van een dwangsom. Dat moet van het Gerechtshof van Den Bosch ten behoeve van loonheffing ten laste van Polen die actief zijn geweest op het bedrijf.

De tuinder had zijn gewassen verkocht aan een Pools bedrijf dat met Poolse werknemers de oogst van het land haalde. Hij kocht die oogt vervolgens weer terug. Volgens de inspecteur van de belastingdienst ging het hier om een schijnconstructie en waren de Polen gewoon in dienst van de tuinder.

De inspecteur van de belastingdienst wilde om dit te bewijzen de e-mail gegevens inzien die op de computer van de tuinder staan. Nadat deze dat weigerde stapte de inspecteur naar de rechtbank om de gegevens openbaar te krijgen. Deze keurde de eis af, maar in hoger beroep bij het Gerechtshof van Den Bosch werd de eis goedgekeurd.

Het Hof oordeelde dat de gegevens verstrekt moeten worden op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag. Ze acht de toepassing van het civiele recht naast de regels van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) mogelijk. Ook vindt het hof de vordering van de inspecteur niet willekeurig.

Meer informatie Volledige uitspraak van Gerechtshof Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.