Home

Achtergrond

Activiteiten niet scheiden als één dienst overheersend is

Als de verrichte diensten op het gebied van bemesten en bespuiten zodanig overheersend zijn ten opzichte van de levering van de mest en de bestrijdingsmiddelen dan geldt het als één dienst. Hierover moet 6 procent belasting worden betaald. Dat heeft de rechtbank van Breda bepaald.

Een boomkweker sloot in 1998 een zogeheten Anbauvertrag op grond waarvan hij grond ter beschikking stelde aan G. Ook verrichtte hij voor G. agrarische activiteiten als het bemesten van de grond en het bespuiten van bomen. Hij zorgde voor de mest en bestrijdingsmiddelen.

De inspecteur van de belastingdienst scheidde de activiteiten van de boomkweker in een levering van bestrijdingsmiddelen en meststoffen, wat belast is tegen 19 procent, en het verspreiden ervan waarover 6 procent belasting moet worden betaald.

De boomkweker ging hiertegen in beroep omdat volgens hem zijn activiteiten kunnen worden gezien als één dienst. Daarom zouden ze moeten vallen onder post a13 van de Wet op de omzetbelasting en dus moeten worden belast met 6 procent.

De rechtbank verklaarde het beroep van de boomkweker gegrond. Volgens haar zijn de diensten op het gebeid van bemesten en bespuiten zeer overheersend ten opzichte van de levering van mest en bestrijdingsmiddelen. Daarom moet het gezien worden als een geheel van prestaties en is het aan te merken als een dienst belast met 6 procent.

Meer informatie Volledige uitspraak van de rechtbank van Breda

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.