Home

Achtergrond

Winst terecht gecorrigeerd met verschil WEV - WEVAB

De winst van de verkoop van een perceel grond moet worden verhoogd met het verschil tussen de WEV en de WEVAB als de opgegeven winst lager is. De landbouwvrijstelling is hier niet van toepassing. Dat heeft het Gerechtshof van Den Haag bepaald.

Een agrariër nam in 1999 deel aan een commanditaire genootschap. Datzelfde jaar werd een perceel grond wat de man had ingebracht in de vennootschap verkocht. Het behoorde tot zijn bovenvennootschappelijk ondernemingsvermogen. In de aangifte rekende hij de uit de transactie behaalde boekwinst niet tot de winst uit onderneming omdat hij zich beriep op de landbouwvrijstelling.

De inspecteur van de belastingdienst verhoogde de aangegeven winst van de man met het verschil tussen de WEV (Waarde in het Economisch Verkeer) en de WEVAB (waarde in het economisch Verkeer bij agrarische bestemming). De akkerbouwer ging hiertegen in beroep. Volgens hem is bij het verkochte perceel de WEVAB hoger dan de WEV en zou de winst dus niet verhoogd moeten worden.

Het Gerechtshof van Den Haag volgt de inspecteur in zijn correctie. Alleen al omdat een hogere WEVAB zeer ongebruikelijk is. Dat is nog nooit voorgekomen. Bovendien is de splitsing van de makelaar vreemd. In de WEV gaat het over een oppervlakte van de ondergrond, erf en tuin van 1000 vierkante meter. In de WEVAB is dezelfde ondergrond ineens 1500 vierkante meter.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Gerechtshof van Den Haag

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.