Home

Achtergrond

Stapsgewijs naar vrij verkeer werknemers

Het kabinet wil stapsgewijs groeien naar vrij verkeer van werknemers uit de acht nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Dat schrijft staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 mei wordt per sector besloten of werknemers uit onder meer Polen soepeler een tewerkstellingsvergunning kunnen krijgen. Er wordt dan gekeken naar de werkloosheid en het aantal vacatures in de sector.

Tot nu toe kregen werknemers uit Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië alleen een tewerkstelling als er in Nederland niemand voor het betreffende werk te vinden is.

Van Hoof schrapt deze arbeidsmarkttoets stap voor stap. Als eerste in de sectoren zonder problemen. Criteria als openstaande vacatures en werkloosheidscijfers zijn hierbij belangrijk. Maar ook een groot aantal tewerkstellingvergunningen wat wordt afgegeven kan een criterium zijn.

De grenzen gaan vanaf 1 januari 2007 helemaal open voor vrij verkeer van werknemers. Van Hoof wil echter de mogelijkheid van arbeidsbeperkingen behouden. Hij wil het instrument inzetten als de vrees bestaat dat de arbeidsmarkt in een sector ernstig verstoort raakt.

Lees ook Bij verdringing volgt nieuwe arbeidsmarkttoets
Lees ook Grenzen voor Polen pas in 2007 open

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.