Home

Achtergrond

Sale en lease back contract pas interessant voor investering boven 3 miljoen

De sale en lease backconstructie van de Rabobank verdient zich bij de huidige rente en aftrektarieven pas terug bij een investeringswaarde vanaf 3 miljoen euro. Dat komt door de hoge energieprijzen.

In de sale en lease back constructie financiert de bank de bouw van nieuwe kassen. De tuinder verkoopt de kas direct terug aan zijn bank en lost met de opbrengst de lening al voor een gedeelte af. De kas komt in een aparte bv terecht en in wordt in één jaar afgeschreven. De Rabobank verrekend meteen de fiscale aftrek. De tuinder ontvangt bij het aangaan van de constructie direct 10 procent van het investeringsbedrag.

De regeling is interessant vanwege de fiscale aftrekposten die tuinders die een ‘Groen Label Kas’ bouwen voor een deel van hun gemaakte investeringen mogen opvoeren. Door sneller af te schrijven is de fiscale winst lager en dus ook de inkomsten of vennootschapsbelasting. Het is voor tuinders echter onzeker of ze in de nabije toekomst voldoende winst maken om de fiscale aftrekposten volledig te benutten omdat de energieprijzen hoog zijn.

Voor Groen Label kassen zijn investeringen die voldoen aan de criteria voor de energieaftrek (EIA) voor 44 procent aftrekbaar. Wordt voldaan aan de milieu – investeringsaftrek (MIA) dan gaat het om 40 procent. Daar bovenop komt nog eens de 100 procent aftrekpost van de Vamil. Dat betreft een regeling waarbij de ondernemer zelf kan bepalen wanneer hij investeringen in bepaalde milieuvoorzieningen af wil schrijven.

Lees ook Sale en lease back: ook op de boerderij
Meer informatie Regeling omschreven op site Rabobank

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.