Home

Achtergrond

Met derivaten indekken tegen prijsschommelingen

De Rabobank werkt aan een aantal financiële producten waarmee boeren en tuinders prijsrisico’s kunnen afdekken. Dat heeft de bank tijdens de jaarlijkse ontmoeting met de agrarische pers meegedeeld.

Er komt in de loop van het jaar een gasderivaat waarmee tuinders zich financieel kunnen indekken tegen fluctuaties van de gasprijs. Daarnaast wordt nagedacht over het introduceren van een derivaat voor melkprijzen en één voor aardappelprijzen.

Een derivaat voor melkprijzen is belangrijk omdat de melkquotum over een aantal jaar wordt afgeschaft. Als de overheid dit bekent maakt zal de prijs van melkquotum onherroepelijk gaan dalen. In welk tempo is onbekend.

De bank komt met deze producten omdat ze verwacht dat de opbrengsten van land en tuinbouw de komende jaren sterk zullen schommelen. Daar is volgens haar de steeds liberaler wordende markt verantwoordelijk voor.

Meer informatie Verstandig investeren in productierechten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.