Home

Achtergrond

Kostprijs biologische opfokhen en eieren stijgt

Sinds 1 januari dit jaar gelden er scherpere voorwaarden voor de opfok van biologische leghennen. De kostprijs is hierdoor met ongeveer 25% toegenomen tot € 6,20 per 17-weekse hen. Door de duurdere hennen is de kostprijs voor eieren ook gestegen. Dit meldt Biofoon de site voor Biologische Veehouderij van Wageningen UR.

De hennen dienen sinds begin dit jaar voer te krijgen met daarin tenminste 85% biologische grondstoffen. Daarnaast mogen er vanaf 7 weken leeftijd maximaal 10 hennen per m2 gehouden worden en vanaf 8 weken moet uitloop (minimaal 1 m2 per hen) in de open lucht beschikbaar zijn. De grootste kostenposten zijn: voerkosten en overig toegerekende kosten.

Doordat leghennenhouders meer voor hun hennen betalen, stijgt de kostprijs van eieren ook. De kostprijs van een biologisch ei bedraagt 12,5 cent bij grondhuisvesting en 11,7 cent bij volièrehuisvesting. Het grootste verschil in kostprijs tussen de huisvestingssystemen zit in de arbeidskosten en de overige niet-toegerekende kosten.

Wageningen UR verwacht dat de kostprijs van een 17-weekse hen en biologisch ei zal de komende jaren waarschijnlijk nog verder zullen stijgen als gevolg van de Europese regelgeving. Deze schrijft namelijk voor dat in 2012 het aandeel biologische grondstoffen 100% moet bedragen.

Meer informatie Toelichting op de kostprijsberekening

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.