Home

Achtergrond 243 x bekeken

Gemiddelde productie basis voor toeslagrechten suikerbieten

Het ministerie van Landbouw heeft na overleg met LTO besloten de toeslagrechten in de suikerindustrie anders te berekenen. Niet de landbouwtelling, maar de gemiddelde productie wordt de basis voor suikerbieten. Voor cichorei wordt uitgegaan van het aantal gecontracteerde hectares.

Deze methode levert volgens het ministerie minder administratieve lasten op. Telers van suikerbieten en cichorei krijgen vanaf 2006 een compensatie voor de verlaging van de suikerprijs. Deze gaat deel uitmaken van de bedrijfstoeslag die Dienst Regelingen uitbetaald.

De basisreferentie op 1 januari 2006 is het referentiekader voor het aantal toeslagrechten. 13.700 kilo basisreferentie is één toeslagrecht. Hoeveel zo’n toeslagrecht waard is, is nog niet bekend. Dat stelt Dienst Regelingen binnenkort vast.

Voor cichorei geldt dat het aantal toeslagrechten wordt bepaald op basis van de gemiddelde gecontracteerde oppervlakte in de periode 2002-2004. Er wordt een tarief per hectare gehanteerd. Ook dit moet nog worden vastgesteld. Telers van suikerbieten krijgen eind april de informatie over hun geregistreerde basisreferentie suiker en het aantal toeslagrechten dat ze krijgen. Cichoreitelers krijgen deze informatie begin mei.

De suikercompensatie wordt toegekend in het land waar het telen plaats vindt. Er zijn telers met een Nederlandse basisreferentie suiker die voor een deel suikerbieten telen in een ander land. Zij kunnen zich na ontvangst van de referentiegegevens bij Dienst Regelingen melden voor het aanvragen van toeslagrechten voor het in Nederland geteelde deel. Telers die de volledige suikerproductie in het buitenland telen, moeten alle toeslagrechten voor suiker in het buitenland aanvragen. Zij krijgen hierover informatie van Dienst Regelingen.

Lees ook Suikercompensatie bij toeslagrechten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.