Home

Achtergrond

Geen starterssubsidie bij maatschap met ouders

Jonge boeren die het landbouwbedrijf overnemen via een maatschap, waar ook de ouders deel van uitmaken, kunnen geen aanspraak maken op de starterssubsidie van het ministerie van landbouw.

Minister Cees Veerman heeft de voorwaarden bij de subsidieregeling in deze zin aangepast. Het claimen van steun bij een maatschap kan alleen als de maat, net als de aanvrager, niet eerder een bedrijf in zijn geheel in eigendom, pacht of erfpacht heeft gehad.

Jonge boeren krijgen tot 25 september 2008 de tijd om investeringen te doen en daarvoor subsidie aan te vragen. De steun bedraagt 20 procent over het leningbedrag voor investeringen tussen de 25.000 en 100.000 euro.

Aan de subsidie zijn verschillende voorwaarden verbonden. Zo moet de aanvrager jonger zijn dan 40 jaar, in de afgelopen drie jaar een bedrijf hebben overgenomen, minder dan 60 procent eigen vermogen hebben, een banklening hebben moeten afsluiten voor een investering en een levensvatbaar bedrijf hebben.

De financiële bijdrage kan worden aangevraagd voor leningen ten behoeve van investeringen in de bouw, aankoop, verbetering of inrichting van bedrijfsgebouwen, verwerving of verbetering van grond en de aanschaf van nieuwe machines en apparatuur.

Veerman maakt later de precieze aanvraagperiode bekend en de hoogte van het subsidiebudget. Vorig jaar was dat 15 miljoen euro (inclusief EU-geld). Veel provincies hadden daarnaast eigen starterssubsidies.

Om voor starterssubsidie in aanmerking te komen mag nog geen verplichting zijn aangegaan en niet met werkzaamheden zijn gestart voordat een ontvangstbevestiging van Dienst Regelingen is ontvangen.

Meer informatie Wijziging subsidieregeling jonge agrariërs

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.