Home

Achtergrond

Bij stakingswinst alleen waardedruk toegestaan op eigen woning

Bij de berekening van de stakingswinst van een agrarisch bedrijf mag alleen aan de eigen woning een waardedruk wegens zelfbewoning worden toegekend. Dat heeft de rechtbank van Breda bepaald.

De waardedruk is niet van toepassing op de bedrijfsgebouwen, de ondergrond en de cultuurgrond aangezien deze direct in volle omvang in gebruik genomen kunnen worden.

Een boer staakte zijn onderneming op 1 januari 2000. Daarbij zijn de eigen woning, de bedrijfsgebouwen, de ondergrond en de cultuurgrond naar het privé-vermogen overgegaan. De bedrijfgebouwen waren niet in gebruik ten behoeve van de eigen woning.

Bij berekening van de stakingswinst stelt de boer dat er niet alleen waardedruk wegens zelfbewoning op de eigen woning moet worden toegepast, maar ook op de bedrijfsgebouwen en de daarbij behorende grond.

De inspecteur van de belastingdienst en de rechtbank volgen de agrariër hierin niet. Volgens hen is de reden voor het in aanmerking komen van een waardedrukkende factor wegens zelfbewoning het feit dat een eigen woning niet kan worden verkocht in vrije en onbewoonde staat. Een koper zal daar volgens de rechtbank ook rekening mee houden.

Lees ook Inspecteur gaat uit van complexwaarde bij overgang onroerende zaken naar privé
Meer informatie Volledige uitspraak van de rechtbank van Breda

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.