Home

Achtergrond

Advies commissie Van Hall: pachtprijs naar opbrengend vermogen

Het opbrengend vermogen van de grond, dat flink verschilt per regio, moet leidend zijn voor de pachtprijs. De pachtprijs zou in het noorden met 10 procent dalen en in de IJsselmeerpolders met 38 procent kunnen stijgen.

Zo luidt het advies van de commissie Van Hall. Op verzoek van minister Cees Veerman heeft de commissie zich gebogen over een nieuwe rekenmethode voor pachtprijzen. Veerman heeft aangegeven dat het kabinet in juni met een oordeel komt over het advies komt.

De commissie vindt dat bestaande pachtovereenkomsten per regio met een apart percentage moeten worden aangepast. Dat percentage wordt bepaald door de gemiddelde grondbeloning te delen door de gemiddelde pachtprijs. Voorwaarde is dat de pachtprijs daardoor niet meer mag zijn dan 2 procent van de vrije verkeerswaarde bij agrarisch gebruik.

Voor nieuwe overeenkomsten geldt de regionale pachtnorm. Dat is de gemiddelde grondbeloning rekening houdend met reserveringen door de pachter gecorrigeerd om te zorgen voor voldoende rendement voor de verpachter. De pachtnorm moet jaarlijks worden vastgesteld.

Meer informatie Rapport van de commissie van Hall

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.