Home

Achtergrond 161 x bekeken

Werknemers bouwen pensioen zelf op

Er is een principe akkoord gesloten voor een nieuwe CAO voor werknemers in de groothandel in bloemen en planten. Ze kunnen vanaf nu collectief sparen voor hun pensioen, gebaseerd op een beschikbare premieregeling. De CAO gaat in op 1 juli 2004 en loopt tot en met 31 december 2007.

De regeling geeft geen zekerheid over de hoogte van het pensioen. De werknemers bouwen een eindkapitaal op door maandelijkse stortingen. Het beleggingsresultaat bepaalt vervolgens de hoogte van het pensioen. Het streven is het nieuwe pensioenfonds per 1 januari 2007 operationeel te hebben.

De werknemers ontvangen een structurele loonsverhoging van 3,6 procent. Per 1 juli wordt het loon verhoogd met 2,6 procent en 1 januari 2007 met 1 procent. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt voor aanvulling van loon bij ziekte. In het eerste en tweede jaar ziektejaar wordt het loon aangevuld tot 90 procent. Voor kinderopvang moeten werknemers eenzesde van de kosten betalen.

Verder is afgesproken dat de Commissie van Toezicht meer handvaten krijgt om de naleving van de CAO te bevorderen. Bedrijven mogen bijvoorbeeld alleen gebruik maken van uitzendbureaus die erkend zijn door RIA (Register Inleenarbeid Agrarisch) en de brancheorganisaties in de uitzendsector ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) en NBBU (Nederlandse Bond van Bemiddelings – en Uitzendondernemingen).

Meer informatie Website FNV Bondgenoten

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.