Home

Achtergrond

Waardering verpachte gronden in box 3

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft de cijfers voor de waardering van verpachte gronden in box 3 voor het belastingjaar 2005 bekend gemaakt. Het besluit geldt tot 1 januari 2007 en werkt terug tot 1 januari 2005.

Als referentie voor de normwaarden gelden de halfjaarlijkse rapportages, grondprijsmonitor, van de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Die rapportages gebeuren voortaan per provincie in plaats van de 14 landbouwgebieden van het CBS.

De normwaarden voor onverpachte gronden per hectare worden voor dit besluit gesteld op 90 procent van de waarden in onverpachte staat, zoals gepubliceerd door DLG, en naar beneden afgerond op honderdtallen. Zo wordt rekening gehouden met het feit dat de waarden van DLG gewogen gemiddelden zijn.

Wijn is overgegaan tot bekendmaking van de cijfers omdat er in de praktijk behoefte blijkt te zijn aan een aantal vuistregels om een uitvoerbare waardering te bewerkstelligen. Dit is gebeurd in samenwerking met de belastingdienst.

Afwijken van het beleid kan alleen als belanghebbende het niet eens is met de uiteindelijke waardering. Die waardering is dus in feite een compromis. Als de partijen er niet uitkomen vervalt dit compromis en is de belastingdienst vrij ieder geval op basis van de relevante feiten en omstandigheden te beoordelen. Het beleid geldt alleen als sprake is van landbouwgrond en uitsluitend voor de waardering van verpachte gronden in box 3.

Meer informatie Bekendmaking op site Ministerie van Financiën

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.