Home

Achtergrond

Vrijstelling overdrachtsbelasting alleen bij hervestiging binnen 13 maanden

Voor vrijstelling van overdrachtsbelasting moeten de landerijen ter hervestiging 13 maanden na de levering van oude landerijen zijn verkregen. Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof van Leeuwarden.

Een boer levert 4 mei 2000 een weiland gelegen in een ‘herkomstgebied’ zoals omschreven in de Regeling vrijstelling overdrachtsbelasting hervestiging landbouwbedrijven. Hij blijft het land echter nog voor zijn bedrijf gebruiken. Eerst op grond van een tijdelijk pachtcontract en later om niet.

Pas op 2 april 2002 verlaat de boer het land en eveneens op die dag krijgt hij een vervangend perceel grond in eigendom. De belastingadviseur heft overdrachtsbelasting over de akte inzake de levering van de onroerende zaken. De boer meent dat dit onterecht is en gaat hiertegen in beroep.

Volgens het Gerechtshof van Leeuwarden is vrijstelling van overdrachtsbelasting hier niet van toepassing. Tussen de periode van vervreemding van het eigendom van het vorige weiland en de verkrijging van grond ter hervestiging zit namelijk meer dan 13 maanden. De datum van verkoop is hier van belang en niet de datum van de feitelijke verlating.

Meer informatie Volledige jurisprudentie Gerechtshof Leeuwarden

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.