Home

Achtergrond 223 x bekeken

Telers krijgen korting op aanschaf BeslissingsOndersteunend Systeem

Maximaal 170 Telers uit alle sectoren van de land – en tuinbouw krijgen in 2006 een korting van 75 procent op de aanschaf van een zogenoemd BeslissingsOndersteunend Systeem (BOS). Het is een initiatief van de Stichting ter Bevordering van de Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikkeling met financiële ondersteuning van het Ministerie van LNV.

Het project heeft de naam Beslist Beter meegekregen. Doel ervan is sectorbreed demonstreren hoe adviesprogramma’s inpasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) van de universiteit van Wageningen coördineert het project.

Met BeslissingsOndersteunende Systemen kunnen telers hun gewasbescherming verbeteren. Dat kan volgens de initiatiefnemers namelijk een stuk effectiever en gerichter. Een derde van de aardappeltelers maakt inmiddels al gebruik van adviessystemen voor de bestrijding van bijvoorbeeld Phytophtora. Het project moet ervoor zorgen dat nog meer telers een BOS aanschaffen.

Beslist Beter biedt BOSsen aan voor de volgende sectoren: akkerbouw inclusief mais, vollegrondsgroenten, aardbeien, bollen, fruit (appels en peren) en bomen (sierheesters of rozen). Bodata biedt het adviessysteem voor appels en peren aan, de overige BOSsen komen van Opticrop.

Het project werkt nauw samen met Telen met Toekomst (TmT). Doel van het Praktijknetwerk Telen met Toekomst is het bevorderen van de toepassing van meer duurzame gewasbescherming en bemesting in de brede praktijk. Deelname aan TmT is echter geen voorwaarde voor deelname aan Beslist Beter. De aanmelding voor het project loopt via PPO en DLV-begeleiders van TmT groepen. Telers die geen deelnemer zijn van TmT kunnen contact opnemen met PPO Lelystad.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.